НАЙ-СТАРОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ В СВЕТА
Варненският халколитен некропол

Варненският халколитен некропол (BXH) е открит през октомври 1972 г. по време на прокопаването на канал от багериста Райчо П. Маринов.
Гривни, нагръдник и огърлица от гроб № 1 на ВХН
Гривни, нагръдник и огърлица от гроб №1 на ВХН - втората половина на IV век пр.н.е. Гривни - диаметър 9,6 и 7,6 см, тегло 268, 184 и 139 г. Нагръдник - размери 11.3/10.3 см; тегло 189 г.
Гривна от отворен объл тел
Гривна от отворен объл тел, завършващ със змийски глави от с.Долище, Варненско - диаметър 10 см, тегло 100 г.
Фигурки на животни от гроб № 36 на ВХН
Фигурки на животни от гроб № 36 на ВХН - втората половина на IV век пр.н.е.; размери 6,5/5,8 и 3,9/3,7 см, тегло 11.7 и 6.7 г.
Жезъл от медна брадва и дръжка със златна обковка
Жезъл от медна брадва и дръжка със златна обковка от гроб №1 на ВХН - втората половина на IV хилядолетие пр.н.е.; тегло на златните предмети 145.6г
Cкелет, декоpиран със златни накити
Общ поглед върху разкрит гроб със скелет, декоpиран със златни накити.
Проучена е площ от около 7500 кв. м, на която са разкрити 294 гроба с повече от 3000 златни предмета с общо тегло над 6 кг. Само в един гроб има повече злато, отколкото всичкото злато, намерено по света от тази епоха.
Откритията във варненския некропол промениха схващанията за родината на цивилизацията. Оказа се, че варненският некропол е по-стар от Египет и Месопотамия. Налага се категорично твърдението, че около Варна се е зародила първата европейска цивилизация. Оттук на запад са проникнали металургията на медта и златото. Възрастта на некропола се преценява на повече от 6000 години.
Най-големите скептици разбраха, че некрополът е необикновено откритие, което не е само едно съкровище, а комплекс със световно значение за тази епоха.
От 1973 г. съкровището на варненския некропол започва да странства по света. То бе включено през 1973 г. в изложбата "Златото на траките", обходила почти всички световни културни центрове. През 1982 г. съкровището бе показано в продължение на седем месеца в Япония под името "Най-строто злато в света", Първата европейска цивилизация - Варна - България. През 1985 и 1988 г. бе показано в Германия. През 1989 г. то бе изложено във Франция, през 1994 г. в Израел, а днес се намира във Флоренция - една от културните столици на света.
Значението на варненския некропол ще се предценява тепърва. Има още да се разкопава от него и амбицията на варненските археолози е да направят една експозиция на място, за да може да се види как се откриват и как изглеждат гробовете с находките в тях.

Археолог д-р Иван ИВАНОВ