МОНИТОР
Емисия: Понеделник, 21 Август 2000
 
 
Втора гробница край Старосел

Експерти от института по паметниците, министерството на културата и БАН започват проверка на обекта. Археолози от София са за спешно отваряне, изследване и затваряне на паметника

АНТОАНЕТА ПЕТЕВА
ДЕСИСЛАВА ТОДОРОВА

Археолозите край пловдивското село Старосел неочаквано откриха втора ценна могила в района - зидан саркофаг със златен покрив.

Тя се намира на метри от тракийския храм, който в момента се изследва.

Учените предполагат, че саркофагът датира от края на V и началото на IV в. пр. н. е. Откритието представлява символично погребение на тракийски воин. Това означава, че тялото отсъства, но са оставени богати погребални дарове. Намерени са бронзов шлем, нагръдна броня и бронзови наколенници. Археолозите предполагат, че са оставени от близките на погребания. Освен това в гроба е открит любимият пръстен на воина, изработен от масивно злато. На плочката на пръстена е гравиран тракийски конник.

Открити са общо около 20 съда, изработени от сребро, бронз и гръцка рисувана керамика.

Гробът се приписва на тракийски аристократ, близък на вожда Ситалк. А голямата гробница се предполага, че е на самия Ситалк.
 
Уникални тракийски предмети откриха археолозите, ръководени от ст.н.с. д- р Георги Китов край тракийското светилище до пловдивското село Старосел. При разкопките на саркофагоподобен зидан гроб с размери 2,40Х2,60 метра те извадиха бронзов шлем, златен пръстен с образа на конник,сребърни апликации и нагръдници, както и много сребърни,бронзови и глинени съдове. 
Снимки: Пресфото БТА

Голямата гробница и саркофагът са част от общо 8 могили, разположени около Старосел. Археолозите там считат, че е наложително всичките да бъдат разкопани до края на октомври. Мотивът им е, че каквито и мерки да се вземат, иманярите не могат да бъдат спрени.
 

Историята

Иманярска банда е дълбала цяла година необезпокоявана преди археолозите да започнат своите разкопки край с. Старосел, Пловдивско. В началото на тази година местната власт в Хисар е изготвила констативен протокол до Министерството на културата (МК) и Националния институт за паметници на културата (НИПК), че в района на историческите обекти са забелязани иманярски набези.

По неизвестни засега причини протоколът не е достигнал до съответните власти.
 

Културното министерство научава за случая от пресата. Министър Емма Москова назначава експертна комисия, която да изготви проект за изследване на обекта. Учените се спират на т.нар. “авариен вариант”. По план проектът включва проникване в могилата, изнасяне на откритите вещи и затрупване на входа й. Този вариант трябвало да завърши до края на август. Проектът е подписан и от Георги Китов, който ръководи в момента разкопките.

Китов започва работа по проекта. Но в края на юли кметът на Хисар изпраща писмо до министерството, в което алармира, че разкопките не се провеждат съобразно предписанията. От София пък пращат факс до Китов, работите по разкопките да бъдат прекратени до изясняване на случая. Археологът не се съобразява с това решение и продължава работа.

В началото на тази седмица ще бъде сформирана съвместна експертна комисия от института по паметниците, министерството и БАН, за да установи как върви работата по проекта и какъв вариант се изпълнява в момента, съобщиха от НИПК.

Спорове

Експертите от София са за спешно отваряне, изследване и затваряне на паметника. Оправданието е липсата на достатъчно средства.

Според археологическия екип в Старосел е престъпление този уникален паметник да бъде оставен в ръцете на иманярите. Екипът на Китов иска обектът да бъде изследван и превърнат в музей, за да могат хората да имат достъп до него.

“С отварянето не можем да запазим този паметник. Напротив, ние ставаме съпричастни на неговото разрушаване, тъй като не са набавени всички необходими средства за неговото изследване и социализиране”, твърди Людмила Маркова от Националния институт за паметници на културата.

“Не са набавени всички необходими пари, но ако го оставим, до есента иманярите ще го довършат”, казаха от Старосел пред “Монитор”.

Другият спор между двата лагера е начинът на проникване в могилите. От София обвиняват Котов, че копае с фадрома като по този начин засяга целостта на могилата (получават се хоризонтални и вертикални размествания). Археолозите в Старосел пък твърдят, че при направената проверка, от комисията не са установили нарушение. Те разбраха за сформирането на нова комисия от екипа на “Монитор”.

[Back]


Авторски права (c) 1999 на Пресгрупа "Монитор" ООД. Всички права запазени.