МАРИЦА ДНЕС
Брой 225
Петък 18 Август 2000 г
 
Позлатени антики вадят от могилата в Старосел


Позлатени антични украшения извади от правоъгълната камера на могилата край Старосел екипът от археолози, ръководен от ст. н. с. д-р Георги Китов. Новината още не е стигнала до другите медии, които през ден посещават разкопките.

Това, което намерихме, може би е знак, че могилата не е ограбена напълно, допуска известният специалист. Сега надеждите, че може да се намерят и други интересни предмети, нарастват, допълни той. През последната седмица бе внимателно отстранена дебелата около половин метър стена, която служела за маскировка и е предпазвала вътрешността на храма. Всички хора от екипа, който прави разкопките, а също и гостите задължително си събуват обувките, за да не повредят скалната настилка.

Археолозите и вчера продължаваха да вадят каменни блокове от вулканична скала, пропаднали от тавана на камерата. Стана ясно, че той е бил боядисан в бяло, червено и синьо. Част от цветовете още са запазени, въпреки че от изграждането на могилата са минали 2500 години. Разчистването ще продължи още няколко дни. Според мен, съдейки от украсата, по-определено може да се каже, че това е бил храм на някой от тракийските богове. Все още обаче не може да се каже на кой точно, обясни д-р Китов. По-късно, евентуално след смъртта на някой от известните тракийски царе, храмът се превърнал в мавзолей, тъй като владетелите им били обожествявани.

Автор: Николай Стойнов

[Back]