МАРИЦА ДНЕС
Брой 65
Петък 10 Март 2000 г
 
Тракийска могила № 1 препъна иманяри


Най-голямата тракийска могила по нашите земи, която се намира между селата Старосел и Мътеница, не е ограбена от иманярите, съобщиха вчера д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив, и д-р Митко Маджаров, шеф на музея в Хисаря.

Те двамата са направили оглед на изкопа и са съставили констативен протокол. Таванът на гробницата е пропаднал, най-вероятно още през древността, смятат специалистите. Затова и иманярите не са успели да задигнат нищо. Точно обратното разтръби преди 3 дни софийски вестник. Древното съоръжение е необикновено голямо по размери ­ диаметърът е около 100 метра, а на височината е 25.

Иманярите са направили изкоп, дълбок около 8 метра и широк около 1.5 метра, те са пробили и част от каменните блоковете, които са обвивката на съоръжението. Много смущаващ е фактът, че от раз са уцелили точно входа на съоръжението, което може да направи само опитен специалист по антична археология.

Същата банда върлува в некрополите още от миналата година, когато там д-р Кисьов и д-р Маджаров работиха там със специалисти от Япония. Въпреки сигналите на двамата експерти до Дирекция на националната полиция в София и Хисаря спецченгетата не успели да направят нищо, за да пресекат набезите на иманярите. Ясно е, че става дума за едни и същи хора, защото маниерът им на работа е еднакъв, смятат археолозите. Според приказки става дума за хора от околните сала, които изпълняват чужди поръчки.

Няма да позволим да дойдат софиянци, които да разкопаят могилата с багери и да унищожат всичко. Ние имаме план за превръщането на обекта в туристическа атракция. Ако не се намерят пари, ще затрупаме изкопа, за да се консервира обектът, уточни д-р Маджаров.

Автор: Николай Стойнов

[Back]