МАРИЦА ДНЕС
Брой 93
Четвъртък 06 Април 2000 г.
 
Искат от Москова 90 000 лв. за гробница


Днес министърът на културата Емма Москова трябва да отговори на актуален въпрос, зададен от народния представител от БСП от Пловдив-окръг Пламен Славов. Питането ми е свързано с паметника, открит край село Старосел, Хисарска община, информира депутатът.

Археологическата находка е оставена на произвола на съдбата. Иманяри са попаднали на най-голямото и най-представително подмогилно съоръжение - тракийска храм-гробница от V век преди Христа, твърди
депутатът. Ако до няколко дни не започне археологическото му проучване, то ще бъде доразрушено от невежите търсачи на съкровища, допълва той.

Проблемът бил, че находката стои без охрана. Археолози, начело със ст. н. с. д-р Георги Китов, ръководител на секция “Тракийска археология” в Археологическия институт с музей при БАН, са получили разрешение за разкопки от Министерството на културата. За тази цел, според изчисления на екипа специалисти, са необходими близо 90 000 лв. Независимо от факта, че получих разрешение за разкопки, Министерството на културата не се е отзовало досега на воплите ми за отпускането на нужните средства, сподели д-р Георги Китов. Според него сумата изглежда голяма, но не и когато се отнася за най-големия подобен тракийски паметник. Дължината му е 25 метра, има високохудожествена фасада, пластична украса на двете открити засега помещения, със стенописна декорация и полуколони и капители над тях.

Изграден е от отлично изработени каменни блокове, свързани с големи железни скоби, залети с олово. Кръглата камера, която за щастие е само частично поразена от иманярите, изглежда, ще се окаже най-голямата в България. Според специалистът под достигнатите от иманярите подови нива съществува голяма вероятност за наличието на колесници. За това свидетелстват разпръснатите от иманярите наоколо конски кости.

Георги Китов вече има опит, тъй като край с. Старосел е ръководил до момента проучванията на три могили (една с каменна гробница), откривател е на 20 каменни и тухлени гробници, 8 от които в Долината на тракийските царе в Казанлъшко. Преди два дни комисия, съставена от експерти на Министерството на културата, полицията и Националния исторически музей, са посетили разкопаната могила. Те са изготвили доклад, според който, ако се намерят пари, паметникът ще бъде разкопан и превърнат в туристически обект.

Ако не се намерят пари, комисията предлага могилата да бъде закопана до второ решение. Според министъра на културата Емма Москова засега пари не могат да бъдат намерени. Въпреки това д-р Георги Китов е получил обещание от издателя на “Европрес” Димитър Иванов, от други частни лица и фирми за частично финансиране на обекта. За тези, които имат пари да помогнат, сметката е Българска пощенска банка, площад “България” 1, София, банков код 92079400, сметка № 114280815., завърши експертът.…

Автор: Живка Ангелова

[Back]