МАРИЦА ДНЕС
Брой 152
Четвъртък 01 Юли 2000 г.
 
Цумура сан и Такахаши сан копаят над СтароселРазказваме ви странната история на японските изследователи на тракийски могили Кохей Цумура и Акира Такахаши.

В Старосел, където е скаутският лагер на японците, селяните ги смятат за двама големи ексцентрици. Всяка вечер слизат за да си купуват храна и ракия, ама веднъж не се решиха да влязат в кръчмата, каза един от староселци.

Друг от селяните обяснява как отишъл да си нагледа ливадата, до която копаят с багер Цумура сан и Такахаши сан. Двамата закимали с глави, рекли му “не може” и не го пуснали дори да припари до открития археологически обект. А това е моят имот, протестира любопитният староселец.

Вигвамът на двамата японци е на 5 км от селото. Кохей е геодезист, а Акира ­ археолог. Дошли в България по линия на японския корпус на доброволците, който изпраща хора като тях в страни като нашата. Преди това и двамата са превивали по 3 години гръб, работейки по специалността си в Япония. Искал види как друга страна, обяснява решението Цумура сан.

В Япония известно за България само тракийски конник, казва пък Акира. Така попадат тук на светлинни години от японските заплати и сакето. Когато намирам Кохей и Акира до могилата, е точно 2 ч. подир пладне ­ времето за свещената балканска сиеста. Общите работници, които копаят на гробницата, и директорът на археологическия музей в Хисаря Митко Маджаров са в хоризонтално положение между редките борчета и спят. Без дума да си казват, между големите каменни блокове работят само двамата японци.

Като видиш подобна гледка, и се сещаш за вица за японеца, дошъл на специализация в България. Като го попитали после какво е научил тук, той казал простичко: Научих се да спя на работното място.

Животът из средногорските кърища е новост за Цумура сан и Такахаши сан. Аз не обичал да ходи турист в планината, казва Кохей. За първи път тук спи в палатка. Начинът им на живот над Старосел е почти толкова странен, колкото и професионалната им съдба.

Във фургона живеят двамата общи работници и шефът на музея Митко Маджаров. Освен тях във вигвама са немска овчарка, английски сетер и булдог. Тук имаме всичко ­ там тоалетна, а там японска баня, и Кохей показва един пластмасов варел, подпрян на три пъна до палатката. Пред него е кухнята на изследователите на тракийски могили ­ един куп сухи дърва до каменно огнище.

Е, какво ядете тук ­ сигурно само скара въртите, пита японците един от колегите им от музея в Хисаря. Няма скара, клати глава Кохей и добавя ­ само сланина на шиш.

Сънародникът му Акира е вегетарианец и преживява в планината на шопска салата. И двамата са й фенове. Кучетата понякога са проблем за петимата мъже, които живеят почти на открито. Оня ден Кохей си купи от селото две щафети салам и ги окачи на дървото. На другия ден булдогът Бруно беше оставил само няколко парчета найлон от опаковките им, обяснява шефът на музея Митко Маджаров.

Японците слизат в Старосел само за най-необходими неща. За хляб и ракия, казва Цумура сан.

Гроздова или сливова ­ питам го аз.

Не­домашна, уточнява той. И двамата с Акира вече са фенове на всички видове родни плодни твърди алкохоли. Много обичаме попски чай, добавя Акира. Казва ми, че въпросният коктейл е ракия с чай от жълт кантарион.

Двамата японци могат да ти обърнат представата за този известен със сериозността си народ. Акира и Кохей са майтапчии. За големите бури миналата седмица споменават, че работниците им казали да си сложат камъни в джобовете, за да не ги отвее вятъра. В палатката спали с по 3 одеяла. През деня работят от 9 сутринта до 9 вечерта. После се връщат в лагера и се обучават факултативно от двамата общи работници как от сливите се прави ракия. Хобито на Цумура сан са компютрите, а на Такахаши ­историята на римската република. Работата на Кохей Цумура е да направи план на всяка открита в Хисарско тракийска могила, а после да изготви карта на целия район. Такахаши сан се учи от него как да работи с някои от геодезичните инструменти.

Вече 10 дни японският тандем работи над Старосел. Интересното в цялата работа е, че показва, че дори облечената в най-строги рамки Япония може да ражда нестандартни, авантюристични създания. Готови да напуснат всякакви условности и традиции и да отидат на другия край на света, където следобедният сън е велико задължение, а от всяко плодно дърво става ракия.…

Автор: Росен Саръмов

[Back]