Монитор
Сряда, 20 Септември 2000
 
Открити още 2 тракийски гробници край Старосел

АНТОАНЕТА ПЕТЕВА

Още две гробници на тракийски аристократи откриха археолози от екипа на д-р Георги Китов край Старосел, съобщи за “Монитор” бившият директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Това са две от осемте могили край пловдивското село.

Първата находка бе направена в началото на август. Тогава екип на археолога д-р Георги Китов откри най-голямото тракийско светилище на Балканския полуостров. 

В едната е открито погребение на тракиец, който е бил изгорен, преди да бъде погребан. “В огъня доспехите му са силно изгорели, но затова пък великолепно е запазен 25-грамов златен пръстен, който е бил използван за печат”, каза Божидар Димитров. На плочката на пръстена имало изобразен сфинкс.

Във втория некропол между гробните дарове на тракийския аристократ имало 5 сребърни апликации с изображения на грифони по тях. “Апликациите са украсявали кожената амуниция на бойния му кон, който е бил погребан с него”, уточни проф. Димитров. Всяка апликация е с ширина около 5 см. и височина до 4см., допълни той. 

Според археолозите двата новооткрити некропола датират от началото на 5 в. пр. н. е. Те показвали, че мястото около най-големия за момента храм на Балканския полуостров край Старосел е било гробище на златния царски род на тракийския вожд Ситалк. 

Археолозите предполагат, че погребаните в съседните могили са негови братя и братовчеди.

Екипът на археолога д-р Георги Китов продължава проникването в централната погребална камера на големия храм, който траките в последствие са превърнали в гробница. Археолозите смятат,че до края на месеца ще успеят да я разчистят изцяло. В момента специалистите имат достъп до близо 1/3 от камерата.

Екипът на д-р Георги Китов е установил, че околовръстните стени на храма са с вградени колони, а куполът е украсен с каменен фриз в червено, черно, зелено и синьо.

Членове на датското посолство посетили за втори път разкопките край Старосел. Визитата им е имала за цел да подготви посещението в археологическия обект на датската кралица по време на гостуването й в България. Очаква се Нейно Величество Маргрете Втора да дойде у нас в средата на октомври.

[Back]