МОНИТОР
Вторник, 5 Септември 2000 г.
 
Сребърна апликация на тракийски цар откриха край Старосел

АНТОАНЕТА ПЕТЕВА

Голяма сребърна апликация с необичайна украса откриха в неделя археолозите от екипа на д-р Георги Китов край Старосел, Пловдивско. Апликацията е намерена при влизането в погребалната камера на гробницата.

Необикновеното при новооткрития паметник е, че на него е изобразен тракийски цар в пълно бойно въоръжение, яздещ кон, съобщи пред “Монитор” ст.н.с. Божидар Димитров, който набира част от средствата за разкопките. Бившият директор на Националния исторически музей обясни, че в едната си ръка царят държи ритон, с който вдига наздравица. 

Обикновено този род паметници са с растителни или животински орнаменти, допълни той.

Според археолозите новооткритата апликация потвърждава мнението, че в могилния некропол край Старосел са погребани царе от Одриската династия, които са управлявали днешната област Тракия през 5-4 в. пр. Христа.

Тези дни се очаква да бъде разкрит целият ограничаващ кант на купола, който е боядисан в червена охра, съобщи Димитров. Същият мотив е открит и в Казанлъшката гробница, допълни той. Археолозите очакват в купола да открият и стенописи.

Те обясниха, че разкопките ще продължат до началото на дъждовния сезон. До тогава трябва да се разкопаят и другите шест могили в местността Ухото.

[Back]


Авторски права (c) 1999 на Пресгрупа "Монитор" ООД