МАРИЦА ДНЕС
Брой 2856
Петък, 1 септември 2000 г
 
Откриха светилище до могилата в Старосел
 

СТАРОСЕЛ-ПЛОВДИВ
 
Непосредствено до впечатляващата могила край селото археологическата експедиция на д-р Георги Китов откри тракийско светилище, съобщи зам.-шефката на екипа Диана Димитрова. То се е намирало малко по на запад.

Там бе и втората могила, където се оказа, че има особено богато погребение. То по чудо не бе ограбено от иманяри. Светилището най-вероятно е на бога на огъня Загрей, предполагат специалистите. До него са намерени следи от огън, както и многобройни следи от счупена керамика. Най-използваните цветове при тези ритуали били черният и червеният. За червения се използвали кръв от жертвени животни или вино.

Поклоненията били извършвани до интересен камък с височина от 2 метра и 10 сантиметра. По неизвестни досега причини още в древността светилището е било затрупано с насип. Култовото място има пряка връзка със другото “свещено място” ­ Гарванов камък, което се намира на отсрещния баир и тепърва ще се проучва.

Вчера не пристигнаха миньорите, които трябваше да изпрати Министерството на културата. Те, според решение на НИПК, са натоварени да укрепят свода, за да се проникне в кръглата камера на голямата могила. За познавачите на апаратните игри това е сигнал, че чиновниците искат елегантно да спрат разкопките.

Николай СТОЙНОВ

[Back]