МОНИТОР
Четвъртък, 31 Август 2000 г.
 
 
Затварят входа на светилището при Старосел

ДЕСИ ТОДОРОВА

Входът на уникалното тракийско светилище край Старосел, открито в началото на август тази година, ще бъде затворен до края на септември със стоманено-бетонна скара, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата вчера.

Решението е взето на съвместна среща между ръководителя на разкопките Георги Китов, зам.-министъра на културата г-жа Юрукова и Людмила Маркова от Националния институт за паметници на културата. Това е необходимо, за да се предпази гробницата от метеорологичните условия и от посегателство на иманяри през зимата.

Охраната на гробницата в периода, когато не се работи по нея, ще осигури кметът на Старосел. През септември в България ще се състои международен конгрес на траколози, които ще посетят разкопките.

До момента археолозите са стигнали до правоъгълната камера. Министерството на културата е осигурило досега 25 000 лв. за укрепване на стените в кръглата камера на светилището. Още 50 000 лева са необходими за защитно покритие и частична реставрация на гробницата и 500 000 лева - за експонирането на обекта и изграждането на път до него.

[Back]