МАРИЦА ДНЕС
Брой 2849
Неделя, 27 август 2000 г.
 
 
Скандално спряха разкопките на могилата край Старосел за 7 дни

СТАРОСЕЛ Комисията, която изпратиха Министерството на културата и НИПК, безпрецедентно спря разкопките край с. Старосел за една седмица. През това време екипът трябвало да проучва други могили в района. Формалният повод за това решение бе мнението на експерти от Минно-геоложкия институт, че трябва да се направи проект, който да предотврати срутвания в най-важната камера ­ кръглата. 

Досега археолозите от “Темп 2000” успяха да разчистят и укрепят достатъчно здраво предната камера, по мнение на същите специалисти. Вчера сутринта шефът на комисията арх. Виктор Попов търсеше всички възможни начини да спре разкопките, като представяше пред журналистите смехотворни доводи от поредицата експертни съвети, проведени в София. Той първо се опита да убеди журналистите, че за експедицията няма пари. Не е вярно това, контрира го д-р Китов, човекът, който ръководи разкопките. Досега сме получили един транш от холандската фондация “Хоризонт” от 11 хиляди долара, очакваме втори, заяви той. 

След това архитектът извади друг довод ­ нямало проект за постройка, която да предпазва паметника от атмосферните влияния. Оказа се, че и такъв има и той е предоставен безплатно от арх. Майа Бужашка. Накрая хората от НИПК се хванаха за укрепването на камерата, без от това да има особена нужда. Между другото арх. Попов застъпи идеята, че входът на могилата трябва да се запечата с бетон и камъни, което според специалистите е вандалщина. Не мога да си обясня защо на всяка цена искат да спрат разкопките, въпреки че е ясно ­ от това ще се възползват единствено иманярите, заяви човек от археологическия екип, пожелал анонимност.

Автор: Николай Стойнов

[Back]