ДЕМОКРАЦИЯ
брой 219
Сряда, 23 август 2000 г.
 
Откриха гроб на тракийски владетел

    Зидан гроб на древен тракийски владетел откри археологическият екип, който прави разкопки край пловдивското село Старосел на най-голямото, откривано досега, тракийско светилище. Погребението е открито в Пейчова могила, която е в непосредствена близост до могилата с тракийското светилище.

    В зидания гроб, който ръководителят на археологическия екип ст. н. с. Георги Китов датира от края на V век преди Христос, са намерени сигурни материални доказателства, че погребението е царско. В подкрепа на тезата си ст. н. с. Георги Китов, който е и шеф на секция „Тракийска археология“ при БАН, най-напред сочи намерения масивен златен пръстен с тежина около 25 грама. На пръстена има изображение на тракийски конник, който пробожда глиган.

    За пищността на погребението говорят и откритите 4 сребърни и 8 бронзови съда, както и керамиката от древна Гърция с червенофигурна украса - изображения на хора и животни и геометрични фигури. Сред археологическите находки са и бронзовите щит, шлем и наколенки, мечове и стрели с дървени тела и бронзови върхове. Уникалното откритие допълват двата комплекта сребърна украса за конски амуниции и позлатеният нагръдник за ризница. 

    И най-яркото според Китов доказателство за владетелско погребение - откритият великолепен златен венец за глава. Разкопките на древния тракийски гроб продължават паралелно с разкриването на тракийското светилище отпреди 2500 години, увери ст. н. с. Георги Китов и добави, че в идните дни археолозите очакват още изненади. Д

Автор: Стефан ДЖАМБАЗОВ

[Back]