МОНИТОР
Петък, 1 Септември 2000
 
Столицата на одрисите е била край Кърджали?

НЕНКО СТАНЕВ
МОНИТОР-КЪРДЖАЛИ

Столицата на одриското царство вероятно се е намирала при кърджалийското село Перперек. Това е една от хипотезите на археолозите, водени от старши научен сътрудник д-р и.н. Николай Овчаров.

При разкопките екипът му откри първия и единствен засега дворец на тракийски цар. Археолозите цитираха думите на най-големия ни траколог проф. Александър Фол, според който се е сбъднала детската мечта на българската тракология да се открие царски дворец.

Датировката на находката е от 5-4 в. пр.н.е. – този факт е потвърден от археоастрономите от обсерваторията в Стара Загора. От този период са запазени само тракийски гробници от типа на тази в Старосел.

Дворецът вероятно е бил с три етажа, изсечени в скалите и градени от каменни блокове, без спойка помежду им. Запазен е приземният етаж, където са открити 15 помещения с входове и стълбища.

Дворецът е бил Г-образен, а археолозите са се натъкнали на тронната зала. Запазен е и царският трон. Над двореца се намира тракийска крепост, а на юг – цял град, който все още не е разработван. Целият район е осеян с жертвеници, на които тракийските родове са принасяли дори човешки жертви на боговете си.

Копаем уникален обект, който няма аналог в България и Европа, казва Николай Овчаров. Той сравни двореца с находките в Никея и о. Крит. Според Овчаров за две години със съвсем малко средства дворецът може да се превърне в туристически обект.

Районът е бил обитаван непрекъснато от времето на траките до днес, твърдят археолози. Според тях на обекта има следи от елинистичната и римската епоха, а през 1343 г. българи и византийци са водели война за Перперек. По-късно районът е бил използван от мюсюлманската секта на алиевитите, които са принасяли там жертви.

[Back]