MONITOR
Сряда, 30 Август 2000 г.
 
 
Археолози попаднаха на уникален тракийски дворец

Комплексът има бегли аналози в Мала Азия и Европа, а близо до него в древността са се намирали големи златни мини, твърдят специалистите

НЕНКО СТАНЕВ
МОНИТОР-КЪРДЖАЛИ

Дворец на тракийски цар, датиран от края на V – ІV в. пр. н. е., беше открит при археологически разкопки край Кърджали. Доскоро мястото беше известно само със средновековната крепост Перперикон, но археолозите обявиха, че са открили уникална находка.

Съоръжението е монументално, а архитект д-р Николай Овчаров, който ръководи разкопките, призна, че и той още не е напълно наясно с неговия размер. Според археолога става въпрос за уникален строеж, който има бегли аналогии с градежи в Мала Азия и отделни места из Европа.
 
Част от резиденцията на владетеля, която е била на 3 етажа, изградени стъпаловидно.
СНИМКИ: В. “РЕПОРТЕР ДНЕС”

Мястото е избрано изключително премерено – близо до скала, която е от основно значение за траките, и в съседство със златни рудници.

Разкрит е царски дворец с крепостни стени - двете му централни порти и едната по-второстепенна са сериозно укрепени. Стените му са били с височина около 8-10 метра, а градежът е под формата на буквата Г, обясни д-р Овчаров. Отвесната част на буквата е била основна – с голяма приемна зала, към която водело монументално стълбище с двукрила врата, която се отваряла само при церемонии. През нея се е влизало в тронното пространство, което е било на втория, несъществуващ в момента етаж.

От западната част имало няколко помещения, едното от които е било крипта за високопоставени лица. В нея са открити 15 саркофага. Към криптата водел малък храм, в който е запазен постаментът за олтара.
Така изглеждат останките от двореца на тракийския цар.

В най-източната част на комплекса, където е имало над 10 индивидуални помещения, има още една крипта с 5 монументални гробници. Няма съмнение, че в нея са погребвани особи от тракийския царски род, каза д-р Овчаров. Според него дворецът се е извисявал на ,3 дори и на 4 стъпаловидно разположени етажа, като много умело е съчетано всичането в скалите и градежът от издялани камъни, долепени без спойка плътно един до друг. Това е типичен строеж за епохата от края на V-ІV в. пр. н. е.

По стария път се излиза и се достига до крепостта, която е от същото време, твърди археологът. Съоръжението е защитавало царския дворец – входът към него също е представителен, но там разкопките са в началната си фаза. Цялата околност е пълна с хиляди жертвеници, на които тракийските родове са принасяли жертви, дори и човешки.

[Back]