МОНИТОР
Петък, 1 Септември 2000
 
Новооткрити антики може да обърнат теориите за Мадарския конник

Антимафиоти арестуваха иманяри, които подготвяли плочите за износ

КРАСИМИР КРУМОВ
МОНИТОР-ШУМЕН

Няколко новооткрити плочки от мрамор и камък с изображение на Тракийски конник може да обърнат досегашните представи за Мадарския конник, заяви пред журналисти вчера доц. Неделчо Неделчев от университета "Епископ Константин Преславски" в Шумен.

Доцентът беше предпазлив в оценките си, тъй като се запознал с находките само няколко часа преди да се срещне с журналистите.

Изображенията на едно от основните тракийски божества били изровени случайно от петима иманяри в района на Мадарския конник. Търсачите на старини били местни хора и при една от обиколките си около конника попаднали на следи от тракийско светилище.
 
Мъжът, който държи коня за опашката, е непознат сюжет в откриваните досега трайкийски плочки.

В сряда иманярите, на които полицията съобщи само инициалите, били спипани със свежите находки от служители на регионалната служба за борба с организираната престъпност в Шумен. Не можем да ви кажем мястото, където са открити антиките, още не сме го показали на археолозите и може да ги изпреварят други иманяри, обясни шефът на шуменския БОП подп. Любомир Христов.

Част от паметниците са от неизвестен досега тип и са с изключително висока пазарна стойност, каза още доц. Неделчев. Например фрагментът от кон, хванат за опашката от атлетичен мъж - всичко това изработено в ажурен орелеф, не е срещан при други находки досега. Повечето плочки изобразяват конник с развят хитон, устремен надясно и са се намирали в някое от тракийските светилища, просъществувало най-малко четири века. Иманярите имали намерение да изнесат ценностите зад граница.
Приликата между находките и Мадарския конник е очебийна, но може и да е случайна.

Каменните късове са лежали в земята приблизително 20 века - най-ранните са датирани от първи век преди нашата ера, част от изображенията са правени три века след Христа. Сходството с Мадарския конник е очевидно, но може и да е случайно, обясни и шефът на историческия музей в Шумен доц. Дечко Лечев.

Според почти всички изследователи изображението на конника в Мадара е на някой от първите владетели на българската държава и досега се смяташе, че паметникът е издялан през 8 век.

Новооткритите в подножието на Мадарските скали плочки могат да отворят нова дискусия, както за датировката на конника, така и за самоличността на изобразения конник, смятат историците.
Част от уникалните паметници са от нов неизвестен досега тип, твърди доц. Неделчо Неделчев.
СНИМКИ: КРАСИМИР КРУМОВ

[Back]